İsim Tescili Bölüm 1: Karışıklıklar

İsim tescili firmanız için en önemli şeydir. Ancak çoğunluk bilmez. Çünkü şirket kuruluş aşamasında devreye karışıklıklar girer.

Sosyal Medyada Paylaş

İsim Tescili Seni Diğerlerinden Ayırır

İsim tescili almak marka olmanın ilk kuralıdır. İster instagram, youtube, twitch gibi sosyal medya platformlarında popülerliğe ulaşmış bir influcer olun ister kendi halinizde küçük bir esnaf. Dev şirketinizde yüzlerce farklı ürün de çıkartabilirsiniz mahallenizde sıcak pide de. Zaruri olan ölçekten ve yaptığınız işten ziyade isminizdir. Marka olabilmenin birinci ve altın kuralı bilinçli hareket ederek fikri haklarınızı korumaktır. Devir eski devir değil. Artık onlarca pazaryeri dükkanı, sosyal medya hesabı ve daha da önemlisi teknolojiyle iç içe insan var. Eskiden sadece genç nüfus dijital dünyayla ilgiliyken artık 7’den 70’e herkes orada. Kimisi sokak arasındaki şirin pastanesinin pastalarını çekip instagram’a yüklerken kimi yurt dışına açılan dev bir et zincirine dönüştürdü markasını. Bütün yaşananları önümüze serdiğimizde görüyoruz ki artık her şey her yerde olabiliyor. Hiçbir şey gizli kalmıyor. Tüm bunlara dayanarak söylemeliyiz ki isminiz sizin her şeyiniz.

İsim tescilini almak seni tehlikelerden korur.

Tabela Yaptırmadan Önce Markanızı Tescil Ettirin

Girişimizi de yaptığımıza göre daha fazla uzatmadan hemen konumuza girelim. Sıfırdan bir marka oluşturmayı düşünüyorsunuz. Kendinizi bu işe adayacak ve çok çalışacağınızdan eminsiniz. Yeterli sermayenizde var. Çoğu insan hemen şirketi kurar, tabelayı asar. Bitti gitti. Aslında tüm emeğini başlamadan bitirme ihtimali olan bir harekete kalkıştınız. Bugün şirket kuruluş masrafları ve ortalama bir tabelaya minimum 20 bin TL ödeme yapabilirsiniz. Yerine göre bu rakamlar daha da artabilir. Ama gelin görün ki en önemli şeyi unuttunuz. İsminizi tescil ettirmeyi. Bu paranın onda birinden daha az fiyata markanızı koruma altına alabilirsiniz. Bunun lüks olduğunu düşünüyorsunuzdur belki. Ancak birinin markasının tabelasını dükkânınıza astığınızda mallarınızın toplanmasından tutunda ödeyeceğiniz ceza miktarını ve işin hapse kadar gidebileceğini öğrendiğinizde sizin için çok geç olabilir. Yani sözün özü isme karar verip korunması adımı ilk işiniz olmalıdır.

Şirketi Kurmadan, Henüz İşe Başlamadan Markanı Tescil Ettir

Aslında şirket kuruluş aşamasından da önce markanızı korursanız çok rahat edersiniz. Çoğu insan şirket kurup şirketin önüne LTD. ŞTİ. gibi kısaltmalar geldiğinde o ismin tüm haklarının kendisinde olduğunu düşünüyor. Her hangi bir durumda “Ne olacak ki benim şirketimin ismi öyle.” diyor. Arkadaşlar uyanın. Birbirine yüzlerce benzerlikle oluşturulmuş şirket ismi var günümüzde. Bu sizin yasal şirket unvanınız. Hani fatura kesme, vergi, SGK ödeme gibi işlerinizde şirketinizi temsil eden şey. Ancak marka tescili şirket kurmaktan bağımsız ilerler. Marka tescil süreci “Demek böyle bir şirket var. Bu markanın sahibi aynı isimde şirketi olduğu için elbette bu kişi ya da şirket olmalıdır.” şeklinde ilerlemez. Türk Patent uzmanları buna bakmaz. Peki nelere mi bakar?

Süreçte olan ya da tescilli bir marka var mı?

Bu isim marka olmaya uygun mu? Ayırt edicilik taşıyor mu?

    Bu kadar. Yani siz aynı isimle bir şirket açtınız diye öne geçmiş olmuyorsunuz. İlerlemeden buraya kadar bir özet geçelim. Şirket kurmak başka bir şey marka tescil başvurusu yapmak başka bir şey. İkisini birbirine sakın karıştırmayın.

İsim Tescili Biriciktir

İsim tescili aldığınızda marka isminizi sizden başkası kullanamaz.     Birbirinin aynısı yüzlerce şirket ismi olabilir. Ama marka biricik olmalıdır. Yalan yok. Birbirine benzer binlerce tescil almış marka var. Ancak bunun sorumlusu aslında şahıslar ya da firmalar. Markanın tescil belgesi geldi diye her şey bitti zannediliyor. Bu farklı bir yazımızın konusu olsa da kısaca değinelim. Tescilli bir markanız var ise bu hak 10 yıl boyunca sizindir. Yani 10 yılda bir yenileyerek sonsuz kullanım hakkı elde edebilirsiniz. Ama yılda 150 bin marka başvurusu yapıldığını düşündüğümüzde markanızı vekil aracılığıyla takip ettirmeli ve benzer bir marka başvurusu olduğu takdirde itiraz ettirerek karşı tarafın benzer olduğu markayı düşürtmelisiniz. Nihai kararı Türk Patent verecek. Ancak siz herhangi bir itirazda bulunmazsanız karşı tarafın markası tescillenir. Günün sonunda da sizinkine benzer bir marka ortaya çıkmış olur.

Dava Açabilirsiniz, Ama Zaman ve Para Ne Olacak?

Siz diyeceksiniz ki dava açarım. Elbette açabilirsiniz. Ama avukatlık ve dava masraflarını ortaya koyduğunuzda ödeyeceğiniz ücretler ve geçen zaman sizi bunaltabilir. Zaten bunlar olmasın diye Türk Patent marka tescil sürecinde 2 aylık itiraz süresi vermiştir. Bu sürecin anlamı aslında çok açık. Varsa bir sorun itiraz et ve ben değerlendireyim. Ancak bunu 2 aylık süre içerisinde yap. Sonra istesen de yapamazsın. Yani sen aslında mahkemelerde koşturma diye markanın daha doğum aşamasında benzerlik varsa önüne engel koyabiliyorsunuz. Elbette çoğu insan bunları bilmez. E-Patent olarak işimiz bu. Bilmemeniz hiç önemli değil. Yeter ki öğrendikten sonra doğru adımlar atın ve mağdur olmayın.

Eşsiz Olmak İlk Kural

    Aslına bakarsanız en başta karışmayacak, eşsiz isimler en güzeli olurdu değil mi? Belki birileri sizi taklit etmeye kalkabilirdi. Onlara korumalar yoluyla karşı gelebilirdiniz elbette. Ancak demek istediğim en başta siz kimseye benzemeden bir marka oluştursanız. Yola “mış” gibi yaparak çıkan firmalar sadece ismi benzeterek başarılı olabileceklerini sanıyorlar. Uzun vadeye baktığımızda sonları iyi olmuyor. Eşsizlik her ne olursa olsun hem ahlaki açıdan hem de işletmenizin geleceği açısından marka olmanın temel kurallarından. Bu konuda yardım almak isterseniz E-Patent her zaman yanınızda olacak. E-Vekil sayesinde bu desteği size sunuyoruz.

Daha Fazla Yazı

Marka

Influencer Marka Tescili?

Influencer marka tescilini nasıl alır? Sosyal medya isimlerinizi nasıl koruyarak bir marka haline gelebilirsiniz?

Marka

Esnaflar İsimlerini Nasıl Korumalı?

İsim hakkı nasıl alınır? Toplumumuzda basit usulde işlerini yürüten esnaflarımız dükkanlarının isimlerini nasıl korur?